(80 % chardonnay, 20 %
pinot noir)
8 mars 2018 (hemma)
Grand Cellier d’Or är
ett vin som brukar vara tillgängligt och väldigt trevligt redan som nysläppt.
Och rent generellt är ju 2012 en årgång man har stora förhoppningar på. Men den
här champagnen känns fortfarande ung och oförlöst och baserat på dagsformen är
den faktiskt den minst charmiga Grand Cellier d’Or jag druckit. Det är ändå en
riktigt bra och lovande champagne – den behöver bara lagras lite längre än
vanligt. Och under tiden jag väntar på att den ska utvecklas dricker jag
gladeligen den supercharmiga 2011:an, som presterade riktigt bra redan från start!
I likhet med Vilmarts
övriga champagner är Grand Cellier d’Or gjord utan malolaktisk jäsning och
lagrad på fat i tio månader. Degorgerad i juni 2016. Dosage på 8 g/l. Flaskan
köpt från Franska Vinlistan i oktober 2017. Aktuell årgång idag är 2013.
Doft:
Klart knuten till en början, innan den öppnar upp sig. Därefter blir den något
brödig och något parfymerad med viss kryddighet och en begynnande komplexitet.
Inslag av jäst, citrus, ljust bröd och grön banan. Senare även röda bär, en ton
av lakrits och lite ananas.
Smak:
Ung, något fruktig, frisk och torr smak med viss sötma. Till en början mest
gula och gröna äpplen samt lime. Senare även en nyans av ljusa körsbär och lite
hasselnötter. Påtaglig syra. Närmast oändligt lång och mycket torr eftersmak!
Betyg idag: 87(+)
Sannolikt bäst: 2023-2030
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar