Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 21 maj 2018

2012 Vilmart Grand Cellier d’Or

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

8 mars 2018 (hemma)Grand Cellier d’Or är ett vin som brukar vara tillgängligt och väldigt trevligt redan som nysläppt. Och rent generellt är ju 2012 en årgång man har stora förhoppningar på. Men den här champagnen känns fortfarande ung och oförlöst och baserat på dagsformen är den faktiskt den minst charmiga Grand Cellier d’Or jag druckit. Det är ändå en riktigt bra och lovande champagne – den behöver bara lagras lite längre än vanligt. Och under tiden jag väntar på att den ska utvecklas dricker jag gladeligen den supercharmiga 2011:an, som presterade riktigt bra redan från start!

I likhet med Vilmarts övriga champagner är Grand Cellier d’Or gjord utan malolaktisk jäsning och lagrad på fat i tio månader. Degorgerad i juni 2016. Dosage på 8 g/l. Flaskan köpt från Franska Vinlistan i oktober 2017. Aktuell årgång idag är 2013.

Doft: Klart knuten till en början, innan den öppnar upp sig. Därefter blir den något brödig och något parfymerad med viss kryddighet och en begynnande komplexitet. Inslag av jäst, citrus, ljust bröd och grön banan. Senare även röda bär, en ton av lakrits och lite ananas.

Smak: Ung, något fruktig, frisk och torr smak med viss sötma. Till en början mest gula och gröna äpplen samt lime. Senare även en nyans av ljusa körsbär och lite hasselnötter. Påtaglig syra. Närmast oändligt lång och mycket torr eftersmak!

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):Inga kommentarer:

Skicka en kommentar