Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 26 maj 2014

2008 Vilmart Grand Cellier d’Or


(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

5 april 2014 (hemma)

Doft: Parfymerad, fruktig och lätt rökig. Inslag av mogen persika, ek, en aning honung och en antydan av gula äpplen. Efter en stund mer mogna toner med inslag av smörkola. Senare även smör och svartpeppar.

Smak: Jäklar, vad bra den är! Koncentrerad smak med mycket frukt. Mogna gröna och gula äpplen, röda bär, mogen citrus och mineral. Medellång, frisk eftersmak av äppelskal. Mycket syra!

Kommentar: Vilmart & Cie grundades 1890 av Désiré Vilmart och har på senare tid utvecklats till en välrenommerad kultproducent med ekologiskt arbetssätt. Firman leds i dag av Laurent Champs, som utgör den femte generationen sedan starten, och man håller till i premier cru-byn Rilly-la-Montagne i Montagne de Reims. Här och i grannbyn Villers-Allerand äger Vilmart 11 hektar odlingar som till 60 % är planterade med chardonnay och till 40 % pinot noir. Samtliga champagner får tio månaders fatlagring och man undviker genomgående den malolaktiska jäsningen. Det ger å ena sidan runda och kraftfulla viner samtidigt som syranivån blir hög och lagringspotentialen stor.

Grand Cellier d’Or är Vilmarts ”vanliga” årgångscuvée och utmärker sig genom att, i likhet med prestigecuvéen Cœur de Cuvée, komma ut i princip varje år. Det är ett väldigt bra tecken på odlingarnas genomgående höga druvkvalité. Även generellt svaga champagneår som exempelvis 1993, 1997 och 2001 lyckades man mycket bra med dessa båda viner. Dosage på 8 g/l.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2017-2024


4 kommentarer:

 1. Jag har inte varit inne här på ett bra tag. Vilken trevlig blogg och vad aktiv du har blivit. Nu har jag lagt upp en länk hit från min blogg (utan något motkrav).

  Jonas

  PS. Jag älskar Vilmart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas!

   Tack för dina vänliga ord! Det är alltid kul med beröm, men extra trevligt när det kommer från dig! :)

   Och tack för länken! När jag får tummarna loss och lägger upp en länklista står din blogg defintivt först i kön!

   Du gör mycket rätt i att älska Vilmart!

   Radera
 2. Era två bloggar är standard för mig och kompletterar varandra väl då de har helt olika inriktning.

  Svante

  SvaraRadera