Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 27 september 2018

2004 Janisson Baradon Toulette

(100 % chardonnay)

13 juli 2018 (hos Martin & Emma)Toulette är en av det lilla huset Janisson Baradons vingårdschampagner från Épernay (de båda andra är Conges och Tue Bœuf). Den görs på chardonnay från rankor planterade 1947 och vinifieras på ekfat utan malolaktisk jäsning. Det är för övrigt samma champagne som Janisson Baradon Special Club 2004, men rimligen med senare degorgeringsdatum och lägre dosage. Janisson Baradon är inte längre med i Club Trésors de Champagne, odlarsammanslutningen som ger ut Special Club, men den uppmärksamme ser att det faktiskt är en Special Club-flaska på bilden ovan – men med ett modernt tryck istället för den traditionella etiketten!

Det här är en mycket bra champagne med väldigt säregen doft! Den är fortfarande relativt ung och kommer gissningsvis att vinna en del på ett par års ytterligare lagring.

Dracks vid en blindprovning (BYOB) tillsammans med fem andra champagner. Jag har tidigare druckit 2005:an av denna champagne, men det hjälpte inte. Jag kunde inte gissa vad som var i mitt glas.

Doft: Komplex och kryddig. Inslag av lösningsmedel, härsket smör, punschpraliner, tvål och lakrits. Efter hans uppstår tydliga sherrytoner med inslag av grädde.

Smak: Något utvecklad, frisk och mycket torr smak av punschpraliner, smör, citron och blodapelsin. Hög syra.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2020-2025


2 kommentarer:

  1. Den här gillade jag riktigt mycket! Tur, jag har en flaska till 04 och en 2008, men de ska få ett par år till i källaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en väldigt bra producent. Det ska bli intressant att se hur 04:an utvecklas med några års ytterligare lagring!

      Radera