Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 15 maj 2014

Henri Giraud Fût de Chêne


(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

29 mars 2014 (Malmö vinfestival)

Doft: Oj! Mycket säregen och komplex doft med inslag av övermogen frukt, jord, fat, smör och mynta.

Smak: Utvecklad, fyllig, frisk och komplex smak. Mineral och mogen gul frukt. Lång eftersmak.

Kommentar: Fût de Chêne var t o m årgång 2000 en årgångscuvée, men den har numera ersatts av nya prestigevinet Argonne. Denna nya Fût de Chêne, skapad 2005, är istället en ”multivintagecuvée” baserad på ett solerasystem. Denna flaska består till hälften av årgång 2005 och till hälften av reservviner från soleran. Champagnen får först ligga tolv månader på ekfat innan den buteljeras och får sedan ytterligare sex år på sin jästfällning innan den degorgeras. Faten är gjorda av ek från Argonneskogen, som tillsammans med druvorna från husets egna odlingar i Aÿ och lång lagring skapar ett koncentrerat och oerhört komplext vin! Den vackra flaskan kommer i en kul och praktisk förpackning. En mycket spännande champagne!

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2018-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar