(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
29 mars 2014 (Malmö
vinfestival)
Doft:
Fruktig, parfymerad och utvecklad. Inslag av mogna päron, äpplen och mineral.
Smak:
Frisk och fruktig. Mineral, äpplen och en aning lime.
Kommentar: Familjen Giraud-Hémart har verkat i Aÿ sedan 1600-talet och 1974
startade Henri Giraud sitt champagnehus. Idag är det sonen Claude Giraud som
driver firman vidare mot nya höjder. Han är framförallt känd för att jobba
aktivt med fatlagring och med utveckling av nya fat. Råvaran till ekfaten
kommer från Argonneskogen, belägen åtta mil öster om Aÿ. Det här är den lokala
eken från Champagne som användes när de ursprungliga champagnerna skapades.
Man
äger 8,8 hektar odlingar, varav 8 hektar i Aÿ. Från dessa odlingar, tillsammans
med de druvor man köper in, producerar man 250 000 flaskor per år. Champagnerna
från Giraud är smakrika och karaktärsfulla viner på en genomgående hög nivå. Eller
som Robert Parker lär ha sagt: ”Det är så här jag tycker att Krug borde smaka” – ett betyg så gott som
något!
Esprit de Giraud är
husets enklaste champagne. Den görs till 95 % på, mestadels inköpta, druvor
lagrade i ståltank tillsammans med 5 % ekfatslagrat reservvin från Aÿ. 70 %
pinot noir och 30 % chardonnay. Basårgång i denna flaska är 2010.
Betyg idag: 80
Sannolikt bäst: 2017-2020
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar