(60 % pinot noir, 40 %
chardonnay)
9 september 2016 (hemma)
I december 2014 köpte
jag en låda med tre årgångschampagner från Marguet: 1995, 1996 och 1999. Nu var
det dags att öppna den sista av dessa flaskor, nämligen 96:an. Det första som
slår en är att den påminner mycket om de båda andra. Det andra man konstaterar
är att den inte alls är på samma nivå som andra 96:or. Den känns visserligen
fortfarande ung – är degorgerad så sent som i juni 2014 – och den kommer
sannolikt att vinna något på ett par års ytterligare lagring, men relativt
årgången i stort är detta en ganska svag champagne.
Gjord på pinot noir från
Ambonnay och Bouzy samt chardonnay från Ambonnay. Dosage på endast 2 g/l.
Doft:
Utvecklad, kryddig och komplex doft med fatkaraktär. Toner av torr sherry.
Inslag av äpplen, ek, ljust bröd, honung och hasselnötter. Efter hand mer
fruktig och med inslag av körsbär och gräddkola.
Smak:
Mycket frisk, mycket torr och något kryddig. Citron, gröna äpplen, hasselnötter
och grapefrukt. Senare, efter mer luft och vid högre temperatur, tydliga inslag
av körsbär. Hög årgångstypisk syra.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2018-2022
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar