Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 6 december 2020

2016 Antoine Bouvet Saignée de Mareuil

(100 % pinot noir)

 

2 juli 2020 (hemma)

 


 

Antoine Bouvets roséchampagne görs på druvor från gamla rankor i vingårdarna Faussard och Beguine i Mareuil-sur-Aÿ och med hjälp av saignéemetoden. Den här utgåvan bygger på 2016 års skörd och den totala produktionen uppgick till endast 327 flaskor. Den blev degorgerad i april 2019 med en dosage på 3 g/l.

 

Det här är en härlig champagne! Den har framförallt underbar doft, medan smaken än så länge är något enklare. Den är relativt lätt till en början, men blir mer koncentrerad efter hand (läs: dagen efter). Champagnen är egentligen mer röd än rosé till både utseende och stil och faktum är att den nästan känns som en coteaux champenois med subtila bubblor!

 


 

Jag dricker den ur både Zalto Universal och Zalto Burgundy. Universalglaset gör inte bort sig på något vis, men den fantastiska doften känns ännu mer koncentrerad i den jättelika bourgognekupan!

 

Doft: Kraftfull, komplex, bärig, örtig och parfymerad. Inslag av rosor, mogna hallon, körsbär, svarta vinbär, björnbär, rosmarin och lakrits.

 

Smak: Frisk, bärig, mycket torr och något kryddig smak i en elegant, relativt lätt och klart rödvinslik stil. Körsbär, röda äpplen och jordgubbar är de bärande attributen.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2025-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar