Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 3 december 2020

2014 Antoine Bouvet Chardonnay

(100 % chardonnay)

 

30 juni 2020 (hemma)

 


 

Antoine Bouvet är en spännande ung producent från Mareuil-sur-Aÿ. Hans farfar Guy Bouvet grundade Champagne Guy Bouvet 1970, som Antoine fick ta över ansvaret för när han var endast 17 år gammal. Antoine införde därefter ett biodynamiskt arbetssätt och 2016 började han släppa champagner under egen etikett. Han äger fem hektar odlingar i Avenay-Val-d’Or, Bisseuil och i Mareuil-sur-Aÿ, men merparten av druvorna säljs till Bollinger. Endast druvor från ett ynka hektar används till de egna champagnerna. Den totala produktionen uppgår till 6000 flaskor per år och sortimentet består av fyra olika cuvéer: Chardonnay (gjord på druvor från Avenay och Bisseuil), Millésime (50 % chardonnay och 50 % pinot noir från Avenay, Bisseuil och Mareuil), Le Monts de la Vallée (pinot noir från Mareuil och Avenay) och Saignée de Mareuil (rosé gjord på pinot noir från Mareuil). Han arbetar genomgående med så låg påverkan som möjligt och som jag tolkar det är samtliga viner gjorda på druvor från en enda årgång.

 

Champagnerna har för övrigt riktigt fina etiketter där det genomgående temat är bilden/siluetten av en äldre man och en pojke som håller varandra i handen (gissningsvis farfar Guy och en liten Antoine).

 


 

Denna blanc de blancs är gjord på druvor från gamla stockar i vingårdarna Coutures i Avenay-Val-d’Or och Rocheforts i Bisseuil och från skörden 2014. Flaskan blev degorgerad i april 2018 med en dosage på 3 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Doften bjuder på överraskande utvecklade toner medan smaken är ung och förhållandevis elegant. Jag dricker den ur både Zalto Universal och Zalto White. Doften ät starkare och bättre i Universal.

 

Doft: Relativt kraftfull, aningen oxiderad, komplex, något gräddig och förhållandevis utvecklad doft med påtaglig sälta. Inslag av mogen citron, lite bokna äpplen, gräddkola, hasselnötter, kex, hav och mandlar. Långt senare även smör.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Gula äpplen, en ton av omogen citrus, mandlar och omogen kiwi. Hög syra. Lång och mycket torr eftersmak av gula äpplen och lite persika.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar