Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 17 april 2020

2012 Larmandier-Bernier Terre de Vertus

(100 % chardonnay)

9 november 2019 (hemma)Då och då dyker det upp flaskor från Larmandier-Bernier på vårt statliga monopol och det här är en sådan pjäs, som jag inhandlade i september 2019. Aktuell årgång idag är 2013, som dock ännu inte hittat till våra breddgrader.

Terre de Vertus gjordes tidigare på chardonnay från vingårdarna Les Barillers och Les Faucherets i odlarens hemby Vertus. Numera kommer dock samtliga druvor från Les Barillers. Precis som tidigare är den spontanjäst (inklusive malolaktisk jäsning), lagrad på fat i ett år och framställd utan filtrerting, utan klarningsmedel och även utan dosage. Champagnen har alltid gjorts på en årgång och den har varit officiellt årgångsbetecknad sedan 2007. Den här flaskan blev för övrigt degorgerad i mars 2018.

Den är ung och mycket lovande! Flaskan dricks över två dagar. Första kvällen är den verkligen ung och stram, medan den känns med balanserad dagen efter.

Doft: Fruktig, brödig och komplex doft med viss sälta. Inslag av aprikos, jäst, bröddeg, hasselnötter, gröna äpplen, krita och kex. På andra dagen dyker det även upp vitpeppar, salmiak och choklad.

Smak: Ung, mineralisk, något fruktig och mycket torr; stram och outvecklad. Krita, vit persika och torr citrus (närmare lime än citron). Mycket hög syra. Dagen efter känns den mer balanserad.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2025-2032


2 kommentarer:

  1. 2013 släpps 8:e maj, 529 kr. Ganska bra pris med tanke på att de tar 56 euro (kretiochpleti-prislistan) på plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! OK! Fast 579 kr verkar priset bli. Ändå bra och endast en marginell höjning jämfört med 2012:an, som kostade 569!

      Radera