(100 % pinot noir)
24 december 2017 (hemma)
Ratafia är ett starkvin
som producerats i mer än 800 år och som görs genom att man tillsätter alkohol till
nypressad druvjuice. I regel använder man den sista delen av pressningen, d v s
den druvmust man inte vill eller får göra champagne av. Spriten man tillsätter
kan vara neutral alkohol, men i Champagne använder man sig ofta av den
lokala druvspriten marc de Champagne eller fine de Champagne. För många
producenter är ratafia en ren biprodukt från champagneframställningen och
närmast en kuriositet medan andra har betydligt större ambitioner. På grund av
de förstnämnda har ratafia överlag ett förhållandes dåligt rykte och flaskorna
är i regel ganska lågt prissatta, framförallt i relation till vad champagne
kostar. Sedan 2015 har ratafia de champagne fått officiell status och därmed en
viss kvalitetsstämpel som drycken tidigare saknat. Man dricker i regel ratafia
som en aperitif, men den funkar också alldeles utmärkt till ost (exempelvis
comté) eller som ett dessertvin.
Egly gör sin ratafia på
100 % pinot noir. Druvmusten kommer från en enda årgång, men det är inget som
syns på etiketten. Den får två års fatlagring innan den buteljeras. Flaskan (70
cl) köpt i butiken 520 i Épernay i juli 2017 för 26 €.
Jag öppnade flaskan på
julafton och den har därefter druckits i omgångar under lite mer än två
månaders tid. Den var väldigt trevlig direkt, men fortsatte att utvecklas och
var som bäst tre-fyra dagar efter att den öppnades. Efter ungefär två veckor
tappade den en del i intensitet men höll i det stora hela ihop väl under hela
perioden. Den är mycket, mycket bra! Förvisso söt men inte så söt som jag hade
befarat, utan tvärtom väldigt välbalanserad.
Doft:
Utvecklad, kryddig, något komplex och något konjakslik doft med inslag av
svarta oliver, päron, paprika och honung.
Smak:
Rund, något söt, oljig och fyllig smak med framträdande toner av oliver och
mogna päron. Alkoholen (17 %) är märkbar, men tar inte för mycket plats.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: Nu!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar