Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 5 mars 2018

1995 Bollinger Grande Année

(63 % pinot noir, 37 % chardonnay)

22 december 2017 (hemma)Bollingers ”vanliga” årgångsvin Grande Année, eller La Grande Année som den numera heter sedan några årgångar tillbaka, är en väldigt pålitlig och oftast lagringsduglig champagne. Till den här årgången använde man druvor från 17 olika byar, framförallt från Aÿ, Bouzy, Louvois, Verzenay, Mareuil-sur-Aÿ, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cuis, Cramant och Chouilly. Druvorna från de olika byarna vinifierades som vanligt separat, på små, begagnade ekfat (205, 225 resp 410 liter). Man använder gamla (fem år eller äldre) fat för att säkerställa att eken inte sätter för mycket smak på vinet.

Den här 95:an är oväntat mörk i färgen – ser minst tio år äldre ut vad den är – men är relativt pigg och bjuder på härlig intensitet, underbar komplexitet och en bra längd. Det är, kort sagt, en fantastisk champagne! Flaskan dricks över två dagar och är bäst dag två.

Doft: Mogen, komplex och något oxiderad doft med tydliga sherrytoner. Inslag av äppeljuice, ek, aska, tjära, citron och lime. Dagen efter är den tydligt blommig med inslag av hyacint. Efter hand även rostade toner.

Smak: Utvecklad, frisk, torr, komplex och koncentrerad smak av gula äpplen, hasselnötter, citron och körsbär. Påtaglig syra.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2010-2018Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar