Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 10 oktober 2016

Charles Dufour Bulles de Comptoir #4 Vinorama

(60 % pinot noir, 30 % chardonnay, 10 % pinot blanc)

16 augusti 2016 (Rutz i Berlin)Charles Dufour är en ung (född 1982) och ambitiös odlare i Landreville (Côte des Bar) som tog över familjefirman 2007 och införde då ett ekologiskt arbetssätt.

Det här är den fjärde champagnen i serien Bulles de Comptoir. Samtliga har gjorts på samma druvkombination men årgångssammansättningen har varierat. Inledande Prélude var en ren 2006:a, #2 Bien Vivant byggde uteslutande på 2010 års skörd och #3 Nouveau Souffle var en blandning av 2011 och 2010. På följande länk finns fullständig information om de tidigare utgåvorna: www.bullesdecomptoir.fr/bullescomptoir-laserie.

#4 Vinorama är baserad på tre druvor, från tre byar (Landreville, Essoyes och Celles-sur-Ource) och tre årgångar (2010, 2011 och 2013). Den är gjord utan tillsats av svavel och fatlagrad i tolv månader. Degorgerad i januari 2016. Dosage på 4 g/l.

Det här är ett mycket välgjort vin med väldigt ”naturlig” smak. Även om den lär vinna på några års lagring, så är det nog ingen champagne man ska spara ”för evigt”!

Charles Dufour utmärker sig bland annat genom sina fantasifulla etiketter. Den här champagnen finns med fyra olika stilrena etiketter, där det genomgående temat är en enkel svartvit teckning med ett diskret rött inslag.

Doft: Stor, komplex och blommig doft med inslag av konserverade päron, vanilj, jäst, brioche, jordnötter, physalis och mineral. Med mer värme i glaset framträder även en ton av gula äpplen.

Smak: Mycket torr, frisk och fruktig. Framförallt päron, mineral och citrusskal.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2019-2022Dracks tillsammans med en fantastisk åttarättersmeny på fina Rutz i Berlin. Några av rätterna såg ut så här:
1 kommentar: