(100 % chardonnay)
30 juni 2016 (hemma)
Den här våren och
sommaren har jag blivit introducerad till Damien Hugot och hans champagner. För
några veckor sedan skrev jag om hans standardcuvée, Brut Blanc de Blancs (se här), och nu har turen kommit till Millésime 2008. Damien Hugots årgångsvin
görs på chardonnay från odlarens äldsta stockar i Cramant. Det verkar
genomgående buteljeras som extra brut, d v s med en sockertillsats på mindre än
6 g/l. Just den här årgången har en dosage på 3,5 g/l. Flaskan degorgerad den 6
juni 2015.
Sammanfattningsvis känns
den ofärdig idag, men det här är ännu en 2008:a som lovar gott för framtiden! Både den här och 2006:an finns för närvarande tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment.
Doft:
Doften är till en början relativt knuten, men den vaknar till liv efter ett par
timmars kontakt med luft. Då bjuder den på en härlig brödighet i kombination
med viss kryddighet och något blommiga toner. Inslag av bakpulver, stenkross,
gröna äpplen, citron och mandelkaka. Senare även en fin ton av omogna
hasselnötter. Jag sparar delar av flaskan till dagen efter och då intensifieras
kryddigheten och jag noterar även ett inslag av mjölkchoklad.
Smak:
Smaken är frisk och mycket torr; klart stram till att börja med. Det dyker
efter hand upp äpplen, citrus, mineral, torra mariekex och hasselnötter. Hög
årgångstypisk syra!
Betyg idag: 86(+)
Sannolikt bäst: 2021-2028
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar