Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 23 augusti 2016

2002 Pierre Gimonnet Fleuron

(100 % chardonnay)

7 juli 2016 (hemma)

Fleuron är en av årgångschampagnerna från Pierre Gimonnet. I jämförelse med de övriga tre – Gastronome, Oenophile och Special Club – kan Fleuron sägas vara odlarens ”vanliga” årgångscuvée. Gastronome utmärker sig genom kort lagringstid, Oenophile görs utan dosage och Special Club... är ju Special Club! :) Fleuron är dessutom den av de fyra som görs i störst volymer. Dosagen brukar variera mellan 6 och 8 g/l.

Den här champagnen är i dagsläget mer utvecklad än de flesta andra 2002:or jag stött på, inklusive Pierre Gimonnet Special Club 2002. Man behöver visserligen inte känna någon brådska att korka upp sina flaskor, men den är helt klart en stor njutning redan idag! Flaskan köpt på Systembolaget i september 2014.

Doft: Underbar, utvecklad och komplex doft med sherrytoner. Inslag av honung, mogna päron, brioche, fudge, kaffe och gräddkola. Efter hand rostade toner. Senare även lakrits.

Smak: Utvecklad, frisk, torr och kryddig. Päron, mineral, grädde och citrus. Relativt hög syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2017-2023Inga kommentarer:

Skicka en kommentar