(pinot meunier,
chardonnay, pinot noir)
När:
5 december 2013
Var:
Hemma
Doft:
Kryddig och brödig doft med brända toner. Mineral, bränt bröd, gummi, en aning
lakrits, krita och äpplen. Efter hand viss nötighet.
Smak:
Ännu ung, toktorr och mycket frisk. Inslag av mineral, krita, gröna äpplen
och lime. Medellång eftersmak. Mycket syra!
Kommentar: Det här är en mycket intressant producent! Huset
– man har status som négociant-manipulant men köper inte in några druvor – grundades
1930 av Ludovic Dehours och drivs sedan 1995 av sonsonen Jerôme Dehours. Man
håller till i den lilla byn Cerseuil i Marnedalen, väster om Épernay och söder
om floden. Här och runt de närliggande byarna Mareuil-le-Port, Œuilly och
Troissy äger de 14 hektar odlingar fördelat på 40-talet jordlotter. I dessa
trakter odlar man främst pinot meunier, som också står för 60 procent av
Dehours odlingar (30 procent är chardonnay och 10 procent pinot noir). Jerômes
ambition är att, med hjälp av ett så ekologiskt arbetssätt som möjligt, begränsa
skördeuttagen för att få koncentrerade druvor och långlivade vinrankor. Man har en imponerande uppställning champagner och många av dem är
rena vingårdsviner (lieux-dits).
La Côte en Bosses är ett
vingårdsvin där samtliga druvor kommer från vingården med samma namn i Mareuil-le-Port,
där det odlas såväl pinot meunier som chardonnay och pinot noir. Vinstockarna
är mycket gamla och till den här årgången gjordes endast 2 402 flaskor. Den
buteljerades den 12 juli 2006, efter att ha legat på gamla ekfat, och degorgerades den 13 december 2012. Dosage på
2 g/l.
Den här kom i släppet
den 2 december 2013 på Systembolaget. Behöver i dagsläget luftas ett par timmar innan den
börjar öppna upp sig!
Betyg idag: 80(+)
Sannolikt bäst: 2018-2023
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar