(100 % pinot noir)
När:
20 december 2013
Var:
Hemma
Doft:
Kryddig med brända toner. Klart druvtypisk doft med inslag av körsbär, järn och
en aning torkad frukt. Inte alls så godisaktig som många roséchampagner kan
vara utan mer Bourgognelik, i brist på ett bättre ord!
Smak:
Rödvinslik och full av tanniner! Mycket torr, ganska lätt och aningen kryddig
smak. Inslag av röda vinbär, körsbär, hallon och blodgrape. Medellång
eftersmak.
Kommentar: David Léclapart tog över familjeföretaget så sent som 1996 och den
första årgången han släppte av sina viner var 1999. Men han har redan nått
kultstatus och anses allmänt, tillsammans med Selosse, vara Champagnes främste
odlare idag. Léclapart håller till i den lilla premier cru-klassade byn Trépail
i östra Montagne de Reims. Den här delen av Champagne är egentligen pinot
noir-land, men just i Trépail odlas det mycket chardonnay och det är också
denna druva David odlar mest av. Totalt har han tre hektar odlingar här och
även om produktionen ökat på senare år, blir det inte fler än 15 000
flaskor om året. Det kan jämföras med Selosse, som producerar ungefär fyra gånger så mycket. David har en tydlig vision som vinmakare. Han arbetar helt ekologiskt,
undviker dosage och låter den malolaktiska jäsningen ske naturligt. Han blandar
vare sig druvsorter eller årgångar, men eftersom han inte har plats att lagra sina
viner de tre år som krävs för att få årgångsmärkas är de officiellt årgångslösa. En liten kod på
baksidesetiketten avslöjar dock från vilket år respektive vin kommer! Totalt
gör han fyra olika champagner, tre blanc de blancs (100 % chardonnay) och så
denna rosé på 100 % pinot noir. De tre chardonnayvinerna är instegsvinet
L’Amateur (lagrat i ståltankar), L’Artiste (till hälften lagrat i ståltankar
och till häften på ekfat) och prestigevinet L’Apôtre (ekfatslagrat vingårdsvin
från stockar planterade av Davids farfar 1946). L’Alchimiste kommer från och
med årgång 2010 att ersättas av L’Astre, som är en blanc de noirs (100 % pinot
noir).
L’Alchimiste görs med
hjälp av maceration (skalkontaktsmetoden), som ger vinet dess härligt
djupröda färg. Den skiljer sig stilmässigt från den traditionella
roséchampagnen och i likhet med Leclerc Briants Rubis de Noirs känns den mer
som ett mousserande rödvin än en champagne. Många har lite svårt för den här
stilen men jag gillar den! Degorgerad i december 2007. Vacker flaska av frostat
glas. Köpt i butiken Skål i Köpenhamn.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2016-2022
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar