Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 16 januari 2014

1996 Jacquesson Avize Grand Cru


(100 % chardonnay)

När: 30 november 2013

Var: Hemma

Doft: Underbar, utvecklad doft med inslag av mineral, torkad frukt, aprikos, röda äpplen och nougat. Efter hand viss rökighet och en antydan av rosor. Viss fatkaraktär.

Smak: Utvecklad och frisk. Mineral, aprikos, persika, äpplen, vit choklad och citrusskal. Lång, frisk eftersmak med en antydan av clementin.

Kommentar: Fantastiskt! Det är utvecklat men samtidigt fullt av vitalitet! Det ska bli intressant att se hur bra det här vinet kan bli efter ytterligare några års lagring! Druvorna kommer från tre chardonnayodlingar i Avize – Champ Caïn, La Fosse och Némery – planterade 1962 och 1983. Degorgerad i juni 2005 och med en dosage på 3,5 g/l.

Betyg idag: 94

Sannolikt bäst: 2016-2025Inga kommentarer:

Skicka en kommentar