(ca 50 % pinot noir, 35
% chardonnay, 15 % pinot meunier)
När:
2 oktober 2013
Var:
Hemma
Doft:
Liknande shiraztoner som när jag drack Comtes de Champagne 2000 några veckor
tidigare! Det är en kraftfull, komplex och rökig doft med inslag av
jordkällare, bränt gummi och lakrits. Efter en stund framträder även inslag av
nötter och honung.
Smak:
Frisk och mycket torr smak med inslag av röda äpplen och grapefrukt. Trots sin
ålder, flaskan degorgerades i slutet av 2005 (se nedan), är det här fortfarande
ett relativt ungt vin med stor kvarvarande potential!
Kommentar: Krugs årgångslösa champagne är alltid en blandning av fler än
hundra olika viner från åtminstone ett tiotal årgångar. Det är husets
billigaste cuvée, men samtidigt högre prissatt än de flesta prestigecuvéer på
marknaden – i skrivande stund kostar en flaska Grande Cuvée 1 449 kr på
Systembolaget medan man får en Dom Pérignon för 1 247. Det är ett vin som kan
vara minst lika bra som Krugs årgångschampagner och faktum är att Krug själva
framhåller Grande Cuvée som sin främsta produkt! Det är logiskt, dels med tanke
på att det är det här vinet som allra tydligast speglar husets arbetssätt och
dels för att det står för en övervägande del av den samlade årsproduktionen. Grande
Cuvée skulle på sätt och vis kunna ses som ett standardvin, eftersom det är
husets vanligaste vin, och många benämner det också som ”Krugs standardcuvée”. Men
i min värld är det utan tvekan ett prestigevin! Inte bara prislappen, utan
framförallt det gedigna arbetet bakom och resultatet det skapar talar för
detta. Dessutom är det en champagne som kräver lång lagring för att komma till
sin rätt. Det varierar så klart en del från hus till hus, men de flesta standardcuvéer
på marknaden bygger till 75-90 procent på den senaste skörden, uppblandat med
reservviner från en till tre av de närmast tidigare årgångarna, som sedan får
ligga 15-36 månader på sin jästfällning innan de degorgeras och slutligen når
marknaden. I Krugs fall står reservvinerna för närmare hälften av innehållet i
varje flaska och kommer från ett stort antal årgångar tillbaka i tiden. Grande Cuvée får dessutom alltid ligga minst 60 månader på sin jästfällning innan den
degorgeras. Detta, tillsammans med den genomgående höga kvalitén på druvorna
och det faktum att Krug aldrig låter sina viner genomgå någon malolaktisk
jäsning, resulterar i ett betydligt mer komplext och lagringsdugligt vin än den
typiska standardcuvéen, som per definition skapas för att drickas ung.
Komplexiteten i vinet gör också att upplevelsen och smaken av en flaska Grande
Cuvée kan skilja sig rejält åt från flaska till flaska, beroende på vilka
basviner som ingår och hur gammal flaskan är när man dricker den!
Den här flaskan köptes
på Systembolaget i oktober 2006, d v s innan Krug börjat skriva ut ID-nr på
baksidesetiketten (som bl a avslöjar när flaskan blev degorgerad). Men med
hjälp av koden på korken (V 551) kan man lista ut att den här flaskan
degorgerades i september eller oktober 2005 (första femman indikerar 2005,
andra femman att det rör sig om den femte sjättedelen av året)! Gissningsvis
innebär det att blandningen har årgång 1998 som bas uppblandat med reservviner
från mitten av 80-talet och framåt.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2016 – 2025
Enjoyed a bottle of this and it's still going strong. Not at peak yet (depending on taste).
SvaraRaderaThat sounds great, but is as expected from a well kept bottle of this. Cheers!
Radera