Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 juni 2021

Christophe Mignon Ratafia de Champagne Chardonnay

(100 % chardonnay)

 

29 januari 2021 (hemma)

 


 

Det här är den tredje och sista flaskan i min ratafialåda från Christophe Mignon. Precis som de båda andra är Chardonnay baserad på druvmust från 2018 (2/3) och 2017 (1/3). Mignons plan med sina ratafior är att bygga upp tre soleraliknande årgångsblandningar, en för respektive druva. När dessa rader skrivs har man även hunnit släppa nästa batch i ordningen, som bygger på 2019, 2018 och 2017.

 

Det här är ännu en fantastisk ratafia! Jag dricker den vid totalt 10 tillfällen under en period som spänner över 24 dagar. Jämfört med Meunier och Pinot Noir är den här lite långsammare ur blocken och det är först på sjätte dagen som jag upplever att den lyfter och känns helt harmonisk. Som allra bäst är den mellan dag 9 och 13, men den håller ihop otroligt bra t o m dag 17. Sista dagen, nästan tre och en halv vecka efter att flaskan öppnades, har den tappat lite fokus, men presterar ändå på samma nivå som när flaskan var nyöppnad.

 


 

Doft: Söt, parfymerad, något kryddig och komplex. Efter hand hittar jag inslag av torkade aprikoser, knallpulver, hasselnötter, svamp, kanderade apelsinskal, mandlar och vitpeppar.

 

Smak: Oljig, fyllig, fruktig, söt och kryddig. Initialt känns den något eldigt, men det försvinner redan på andra dagen; därefter känns den klart harmonisk. Mogen gul frukt och honung får snart sällskap av tydliga toner av apelsinmarmelad. På nionde (!) dagen dyker det även upp en näve hasselnötter. Lång eftersmak.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2020-?

 

Alla tre:

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar