(100 % chardonnay)
13 februari 2021 (hemma)
Cazé-Thibaut är en liten odlare i byn Châtillon-sur-Marne i Vallée de la Marne som leds av Fabien Cazé. 2007 tog han över sex små odlingslotter på totalt 2,66 hektar, belägna i hembyn och i närliggande Vandières, efter sina föräldrar. Vid den tidpunkten tillämpade man ett konventionellt jordbruk och druvorna såldes till det lokala kooperativet. Fabien införde ett ekologiskt arbetssätt, vilket bl a innebar att han upphörde med alla former av kemiska bekämpningsmedel, men väntade till skörden 2013 innan han började producera egen champagne. Sortimentet idag består av åtminstone sex olika champagner – även om endast fyra av dem presenteras på hemsidan – där alla utom en är vingårdsbetecknade. Samtliga är spontanjästa på fat och av naturliga skäl producerade i små volymer. Fabien har tillgång till en underjordisk grotta där han jäser sina viner och den mycket låga temperaturen under vinterhalvåret gör att jäsningsprocessen är långsam. Grottan är för övrigt hem åt ett antal fladdermöss, som utöver att skrämma en och annan besökare sägs hålla bananflugorna borta på sommaren.
Den här champagnen är framställd av chardonnay från gamla stockar med sydlig exponering i vingården Les Fourches i Vandières. Druvorna kommer uteslutande från skörden 2015 och vinet är spontanjäst på fat. Total produktion: 945 flaskor. Degorgeringsdatumet är 15 januari 2020 och dosagen uppgår till 1,5 g/l.
Det här var en trevlig första bekantskap! Det är en elegant och välgjord champagne som dock behöver ytterligare lagring för att lyfta. Betyget är möjligen lite snålt.
Doft: Fruktig, parfymerad och något kryddig doft med påtaglig sälta. Inslag av jäst, gul stenfrukt, citrus, gula äpplen, hasselnötter och peppar.
Smak: Ung, elegant, fruktig, mycket frisk och mycket torr smak med tydlig sälta. Gröna äpplen, citrus och gröna vingummin.
Betyg idag: 83(+)
Sannolikt bäst: 2026-2032
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar