Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 15 januari 2018

Henri Giraud Fût de Chêne MV09

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

30 november 2017 (på kontoret)Fût de Chêne från Henri Giraud är en fatjäst och fatlagrad (12 månader) multi-vintagecuvée. Mellan 1990 och 2000 var den en ren årgångschampagne, men sedan 2002 är den, i likhet med Krug Grande Cuvée, en champagne som bygger på en basårgång som kombineras med reservvin från (ett stort antal) äldre årgångar. Den här utgåvan har som namnet antyder 2009 som basårgång. Flaskan degorgerad i oktober 2015. Köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) några dagar innan provningen.

Det här är en fantastisk champagne! Samtidigt som den är fyllig och väldigt uttrycksfull känns den dock fortfarande relativt ung och jag är helt övertygad om att den kommer att vinna på ytterligare lagring.

Dricks vid en provning tillsammans med 28 av mina närmaste kollegor samt Palmer & Co Blanc de Blancs 2012 och Pol Roger Vintage 2008. Som vanligt vid den här typen av provningar får man förhållandevis liten mängd av och inte minst kort tid med respektive vin. Analysen blir därför relativt ytlig och champagnen hinner inte luftas så länge som den bör. Jag tycker dock att Fût de Chêne hinner visa upp stora delar av sitt fantastiska doft- och smakspektrum och den är helt klart min favorit, men det är Pol Roger som utses till provningens bästa vin.

Doft: Komplex, blommig och något utvecklad doft med fatkaraktär. Inslag av växthus, hyacint, ek, ljust bröd, smultron, fikon och romrussin.

Smak: Blommig, torr och fyllig smak med fatkaraktär. Röda äpplen, citrus och hasselnötter.

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2020-2030

Tidigare intryck av Henri Giraud Fût de Chêne (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar