(75 % pinot noir, 25 %
chardonnay)
30 november 2017 (på
kontoret)
Fût de Chêne från Henri
Giraud är en fatjäst och fatlagrad (12 månader) multi-vintagecuvée. Mellan 1990
och 2000 var den en ren årgångschampagne, men sedan 2002 är den, i likhet med
Krug Grande Cuvée, en champagne som bygger på en basårgång som kombineras med
reservvin från (ett stort antal) äldre årgångar. Den här utgåvan har som namnet
antyder 2009 som basårgång. Flaskan degorgerad i oktober 2015. Köpt på Systembolaget
(beställningssortimentet) några dagar innan provningen.
Det här är en fantastisk
champagne! Samtidigt som den är fyllig och väldigt uttrycksfull känns den dock
fortfarande relativt ung och jag är helt övertygad om att den kommer att vinna
på ytterligare lagring.
Dricks vid en provning
tillsammans med 28 av mina närmaste kollegor samt Palmer & Co Blanc de
Blancs 2012 och Pol Roger Vintage 2008. Som vanligt vid den här typen av
provningar får man förhållandevis liten mängd av och inte minst kort tid med
respektive vin. Analysen blir därför relativt ytlig och champagnen hinner inte
luftas så länge som den bör. Jag tycker dock att Fût de Chêne hinner visa upp
stora delar av sitt fantastiska doft- och smakspektrum och den är helt klart
min favorit, men det är Pol Roger som utses till provningens bästa vin.
Doft:
Komplex, blommig och något utvecklad doft med fatkaraktär. Inslag av växthus,
hyacint, ek, ljust bröd, smultron, fikon och romrussin.
Smak:
Blommig, torr och fyllig smak med fatkaraktär. Röda äpplen, citrus och
hasselnötter.
Betyg idag: 90(+)
Sannolikt bäst: 2020-2030
Tidigare intryck av Henri Giraud Fût de Chêne
(med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar