Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 13 juni 2017

2005 Roederer Estate L’Ermitage

(52 % chardonnay, 48 % pinot noir)

2 april 2017 (hemma)

Jag har skrivit om den kaliforniska producenten Roederer Estate – som ägs av Louis Roederer – tidigare och specifikt om det relativt enkla vinet Quartet, så jag utelämnar en närmare presentation här och hoppar direkt till kärnan för det här inlägget: L’Ermitage. Det är producentens toppvin som endast görs under ”exceptionella år” – som det så fint brukar heta. Första årgången var 1989.

L’Ermitage är faktiskt inte ett rent årgångsvin, utan innehåller alltid en skvätt fatlagrat reservvin. Den här 2005:an består exempelvis till 4 % av reservvin från 2003.

Det här är mycket bra! Utöver att vara välgjort och väldigt champagnelikt är det oerhört gott och lättdrucket!

Flaskan köpt via Systembolagets beställningstjänst i oktober 2014. För närvarande finns årgång 2009 tillgänglig via samma kanal, men säljs dessvärre endast i lådor om tre flaskor.

Doft: Utvecklad, fruktig, brödig och något gräddig doft med inslag av mango, äpplen, brioche och hasselnötter.

Smak: Utvecklad, torr och mycket frisk med härligt koncentrerad frukt. Citron, lime, gula äpplen. Viss skalbeska.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2017-2021


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar