Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 10 juni 2017

2008 Veuve A. Devaux D Millésimé

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

31 mars 2017 (hos Peter i Mölnlycke)

Devaux, med hemvist i Bar-sur-Seine i Aube, grundades 1846 av bröderna Jules och Auguste Devaux och var ursprungligen ett eget champagnehus. Namnet Veuve A. Devaux fick det när Augustes änka Claude-Joseph Devaux tog över driften efter makens död. Huset förblev i familjens ägo fram till 1987 då den sist levande familjemedlemmen, Jean-Pol Auguste Devaux, sålde det till kooperativet Union Auboise (därefter Groupe Vinicole Champagne Devaux).

Sortimentet består idag av fyra enklare årgångslösa champagner (standardcuvéen Grande Réserve, Cuvée Rosée, Blanc de Noirs och den halvtorra Crème de Cuvée), den mer ambitiösa D-kollektionen (Cuvée D, Ultra D som är extra brut, D Rosé och årgångscuvéen D Millésimé) samt prestigecuvéen Sténopé, som görs i samarbete med Rhône-producenten Michel Chapoutier. Devaux producerar dessutom två stilla viner, en rosé des Riceys och en röd coteaux champenois.

Det här är en härlig champagne som bjuder på fint koncentrerad 2008-frukt. Dessutom i en mycket fin och stilren flaska! Degorgerad i juni 2015. Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2017.

Doft: Fruktig och något utvecklad doft med inslag av lime, citron, kex och hasselnötter.

Smak: Frisk, fruktig och torr. Passionsfrukt, citrus och hasselnötter.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2020-2027


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar