Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 2 mars 2017

1998 Georges Vesselle Collection Millésimes

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

26 december 2016 (hemma)

Georges Vesselle är ett litet hus i Bouzy som bl a är känt för sin Bouzy Rouge, d v s det stilla röda vinet från hembyn. Familjen Vesselle har bott och odlat vin i Bouzy sedan 1700-talet. Idag äger man 17 hektar odlingar i hembyn, med 90 procent pinot noir och 10 procent chardonnay. Innan sin död hann den mycket aktive Georges Vesselle även med att arbeta på Mumm, Perrier-Jouët och Heidsieck & Co Monopole samt att vara borgmästare i Bouzy i 25 år! Firman leds idag av Georges söner Eric och Bruno Vesselle. Sortimentet består av sju champagner, fyra stilla viner och en ratafia.

Collection Millésimes är sendegorgerade flaskor av husets årgångschampagne. Enligt importören Bra vins hemsida degorgerades den här flaskan den 14 april 2015. I praktiken extra brut. Köpt via Systembolagets beställningssortiment i februari 2016. Aktuell årgång av Collection Millésimes är för närvarande 2002.

Flaskan dricks över två dagar. Den känns klart menlös till en början, men öppnar upp sig efter ett par timmar. Dagen efter är den ännu bättre och den blir riktigt härlig till slut! Bör lagras ett eller två år till – men knappast särskilt mycket längre!

Doft: Mogen och komplex doft med inslag av mogna äpplen, grovt bröd, nötter, champinjoner och röda bär. Efter hand lätt brända toner.

Smak: Utvecklad, fruktig och eldig smak med tydliga pommactoner. Mogna äpplen, apelsin, körsbär och hallon. Viss skalbeska i eftersmaken. Påtaglig syra.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2018-2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar