Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 23 mars 2017

2002 José Michel Grand Vintage

(70 % pinot meunier, 30 % chardonnay)

14 januari 2017 (hemma)

Många 2002:or från Champagne är fortfarande i yngsta laget och uppträder inte sällan lite vresigt och obalanserat. Den tokhöga årgångstypiska syran ligger då som ett täcke över smakupplevelsen och hindrar frukten från att komma fram – och därmed även varje form av seriös njutning. Men en del champagner, från flaskor som hunnit få tillräcklig tid på korken (läs: att det hunnit gå tillräckligt många år sedan degorgeringen), börjar så smått visa vad årgången kan prestera! Detta är en sådan flaska. Denna meunier-dominerade champagne är mycket harmonisk och välutvecklad idag!

Delar av flaskan sparas till dagen efter. Champagnen håller ihop hyggligt, men tappar en del i intensitet. Flaskan köpt på Systembolaget i december 2014.

Doft: Underbar! Utvecklad, kraftfull, komplex och örtig doft med fatkaraktär. Inslag av mogna äpplen, honung, nötter och russin.

Smak: Utvecklad, fruktig, torr och koncentrerad. Mycket äpplen med en tydlig skalbeska, men även grädde och grapefrukt. Påtaglig syra men helt klart balanserad.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2016-2021


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar