Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 6 mars 2017

1999 Moët & Chandon Millésime Blanc

(38 % pinot noir, 31 % chardonnay, 31 % pinot meunier)

28 december 2016 (hemma)Magnum. Det här var den 66:e årgången av Moëts årgångsvin. Okänt degorgeringsdatum – Moët skrev inte ut det på flaskorna när den här släpptes. Dosage på 6 g/l, d v s precis på gränsen till extra brut. Dricks under två dagar och champagnen blir successivt bättre ju längre tiden går. Initialt finns det en något störande bitterhet som drar ner helhetsupplevelsen. Den dämpas dock med lång tids luftning! Har man denna på vanlig butelj bör man nog dricka sina flaskor snart medan magnumflaskorna kan ligga kvar i källaren många år till! Den här flaskan köpte jag på Systembolaget i september 2007.

Doft: Kraftfull, utvecklad och komplex doft med rostade toner. Inslag av gummi, jäst, gula äpplen, brioche, hasselnötter, smör, kex och persika.

Smak: Utvecklad, frisk, torr och något bitter. Äpplen, apelsin, apelsinskal och kex. Lång, torr och bitter eftersmak. Dagen efter har bitterheten dämpats och smaken blivit bättre.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2023

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av senare årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar