(100 % chardonnay)
7 december 2016 (Lorenz
Adlon Esszimmer i Berlin)
Det här var mitt första
möte med producenten Francis Cossy, eller F. Cossy som firman numera heter. Efter
att Francis gått bort är det hans änka (Geneviève) och dotter (Sophie) som
leder verksamheten. Man håller till i den lilla premier cru-byn Jouy-lès-Reims,
belägen några kilometer sydväst om Reims i den nordvästra delen av Montagne de
Reims. Familjen Cossy har varit vinodlare sedan 1764 och man har producerat
vin sedan mitten av 1900-talet. Idag tillämpar man ett ekologiskt och
hållbart arbetssätt.
Den här champagnen,
producerad i 1 000 flaskor, är gjord på 100 % chardonnay och utan dosage. Den avviker
därmed en del från producentens övriga (aktuella) sortiment, som i samtliga
fall är blandningar av alla de tre stora druvorna med en dosage som varierar
mellan 4 och 9,5 g/l.
Det här är en mycket bra
champagne – väldigt ren och naturlig! Dracks som aperitif innan en fantastisk
sexrättersmeny på tvåstjärniga Lorenz Adlon Esszimmer i Berlin.
Doft:
Fruktig och något utvecklad doft med inslag av citrus och kex
Smak:
Frisk, fruktig och mycket torr. Vit persika, päron, citrus och mineral.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2020-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar