Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 21 februari 2017

2007 Marie-Noëlle Ledru Cuvée du Goulté

(100 % pinot noir)

18 december 2016 (hemma)

Marie-Noëlle Ledru är en välrenommerad odlare från Ambonnay, som jobbar småskaligt och lite i skymundan från byns mer kända företrädare – som Egly, Déthune och Marguet. Marie-Noëlle tog över verksamheten efter sina föräldrar 1984 och jobbar hållbart (hon använder inga kemikalier eller bekämpningsmedel) med en målsättning om att skapa så rena och naturliga champagner som möjligt (samtliga champagner jäses i ståltank och genomgår den malolaktiska jäsningen och hon undviker filtrering, kallstabilisering och svaveltillsats vid degorgeringen). Marie-Noëlle gör dessutom nästan allt jobb själv, från att sköta sina odlingar till alla steg i produktionen inklusive degorgering – som hon gör för hand! Till och med 2010 förfogade Ledru över sex hektar odlingar i Ambonnay och grannbyn Bouzy, men efter en släktfejd förlorade hon kontrollen över merparten av dessa marker och har idag endast tillgång till två ynka hektar! Det kommer oundvikligen leda till att det blir ännu svårare att få tag på hennes champagner framöver.

Cuvée du Goulté är en blanc de noirs som görs på Ledrus bästa pinot noir, från en eller flera av hennes finaste odlingslotter i hembyn (det varierar från år till år). Goulté är för övrigt ett ord i den lokala dialekten som syftar på den första druvmusten som kommer ut från druvpressen och som är den must som anses ha högst kvalitet.

Doften är snudd på fantastisk, men smakmässigt känns den kartig och lite obalanserad idag. Påminnelse till mig själv: 2007:orna behöver tid för att blomma ut! Den blir sannolikt bättre med några års ytterligare lagring.

Doft: Komplex, brödig, fruktig och något kryddig. Inslag av röda päron, citron, ingefära, jäst, brioche, mineral och kardemumma. Senare tydliga sherrytoner.

Smak: Frisk, torr, kartig och något eldig. Päron, citron och gröna äpplen. Jag letar förgäves efter de sedvanliga pinotmarkörerna, som röda bär och annat mumsigt, men den känns helt enkelt fortfarande ung och oförlöst. Hög årgångstypisk syra.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2020-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar