(75 % pinot noir, 25 %
chardonnay)
10 december 2016 (hemma)
René Henri Coutier
håller till i grand cru-byn Ambonnay där familjen odlat vin i flera generationer.
Firman har den något ovanliga producentbeteckningen RC (récoltant-coopérateur),
vilket innebär att man är medlem av ett kooperativ men säljer champagne under
eget namn. Renés pappa var för övrigt först med att plantera chardonnay i pinot
noirbyn Ambonnay, vilket skedde 1946. Idag äger man nio hektar odlingar (så
vitt jag förstår uteslutande i hembyn) fördelade på 37 odlingslotter, som till
två tredjedelar är planterade med pinot noir och en tredjedel chardonnay. Den
genomsnittliga åldern på stockarna är 35 år. En stor del av druvorna säljs till
kooperativet och mängden champagne som säljs under den egna etiketten blir
därmed begränsad – uppgifter på nätet varierar mellan 12 000 och 50 000 flaskor
per år.
Den här champagnen blev
degorgerad i april 2016, vilket innebär att den fick ligga ungefär sju år på
sin jästfällning. Dosage på 7,5 g/l. Flaskan köpt från Systembolagets
beställningssortiment i november 2016.
Champagnen dricks över
två dagar och lyfter helt klart andra dagen. Det här är så klart riktigt
trevligt redan nu, men rekommendationen blir givetvis att lagra sina flaskor! Så
länge som möjligt.
Doft:
Parfymerad, brödig, fruktig och något kryddig doft med inslag av clementin,
krita och mint. Dagen efter är den mer utvecklad och bjuder på toner av aprikos
och svarta vinbär.
Smak:
Mycket frisk, fruktig, torr, något eldig och aningen bitter. Jag känner persika,
aprikos och grapefrukt. Dagen efter är även smaken mer utvecklad och har tydliga
inslag av svarta vinbär.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2022-2028
Hej!
SvaraRaderaKul med en till 08:a
En fråga bara, du beskriver att den är något eldig och aningen bitter i smaken. Är det något du tror försvinner med tiden? Personligen har jag lite svårt med de tonerna och känner att det är något av en chansning att lagra viner med de dragen.
Mvh Per
Hej igen!
RaderaDet är väldigt vanligt att unga champagner har en bitter ton av exempelvis grapefrukt eller citrusskal, men den brukar klinga av med luftning eller ålder. Personligen har jag inget emot den så länge den inte är för framträdande. Eldigheten/alkoholhettan kan man stöta på emellanåt, även i äldre champagner, och min erfarenhet är även att den kan variera med temperatur och grad av luftning. Det är svårt att säga om den försvinner med tiden. Jag är dock ganska känslig för de här egenskaperna och jag tycker inte du ska hänga upp dig för mycket på dem - det är inte alls säkert att du hade reagerat på samma sätt!
/Martin