Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 15 februari 2017

2008 R.H. Coutier Millésime

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

10 december 2016 (hemma)

René Henri Coutier håller till i grand cru-byn Ambonnay där familjen odlat vin i flera generationer. Firman har den något ovanliga producentbeteckningen RC (récoltant-coopérateur), vilket innebär att man är medlem av ett kooperativ men säljer champagne under eget namn. Renés pappa var för övrigt först med att plantera chardonnay i pinot noirbyn Ambonnay, vilket skedde 1946. Idag äger man nio hektar odlingar (så vitt jag förstår uteslutande i hembyn) fördelade på 37 odlingslotter, som till två tredjedelar är planterade med pinot noir och en tredjedel chardonnay. Den genomsnittliga åldern på stockarna är 35 år. En stor del av druvorna säljs till kooperativet och mängden champagne som säljs under den egna etiketten blir därmed begränsad – uppgifter på nätet varierar mellan 12 000 och 50 000 flaskor per år.

Den här champagnen blev degorgerad i april 2016, vilket innebär att den fick ligga ungefär sju år på sin jästfällning. Dosage på 7,5 g/l. Flaskan köpt från Systembolagets beställningssortiment i november 2016.

Champagnen dricks över två dagar och lyfter helt klart andra dagen. Det här är så klart riktigt trevligt redan nu, men rekommendationen blir givetvis att lagra sina flaskor! Så länge som möjligt.

Doft: Parfymerad, brödig, fruktig och något kryddig doft med inslag av clementin, krita och mint. Dagen efter är den mer utvecklad och bjuder på toner av aprikos och svarta vinbär.

Smak: Mycket frisk, fruktig, torr, något eldig och aningen bitter. Jag känner persika, aprikos och grapefrukt. Dagen efter är även smaken mer utvecklad och har tydliga inslag av svarta vinbär.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2022-2028


2 kommentarer:

 1. Hej!

  Kul med en till 08:a

  En fråga bara, du beskriver att den är något eldig och aningen bitter i smaken. Är det något du tror försvinner med tiden? Personligen har jag lite svårt med de tonerna och känner att det är något av en chansning att lagra viner med de dragen.

  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!

   Det är väldigt vanligt att unga champagner har en bitter ton av exempelvis grapefrukt eller citrusskal, men den brukar klinga av med luftning eller ålder. Personligen har jag inget emot den så länge den inte är för framträdande. Eldigheten/alkoholhettan kan man stöta på emellanåt, även i äldre champagner, och min erfarenhet är även att den kan variera med temperatur och grad av luftning. Det är svårt att säga om den försvinner med tiden. Jag är dock ganska känslig för de här egenskaperna och jag tycker inte du ska hänga upp dig för mycket på dem - det är inte alls säkert att du hade reagerat på samma sätt!

   /Martin

   Radera