Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 12 februari 2015

Cuperly Grande Réserve Carte Verte

(43 % pinot meunier, 30 % pinot noir, 27 % chardonnay)

15 januari 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad, brödig och blommig. Inslag av gröna äpplen, mineral, vit choklad, apelsin och rostade nötter. Dagen efter har doften utvecklats och är mer fruktig.

Smak: Torr, frisk och något utvecklad. Gröna äpplen, en aning vit choklad, apelsin och apelsinskal. Hög syra. Dagen efter är även smaken mer fruktig; det är mer gröna äpplen och något mindre citrus. Medellång eftersmak av gröna äpplen och äppelskal.

Kommentar: Det här är en bra champagne idag som kommer att vinna på ytterligare ett par års lagring. Gjord på ekologiskt odlade druvor. Dosage på 9 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2014.

Cuperlys verksamhet inleddes med handel av vin och sprit 1845. I början av 1900-talet förvärvade Robert Cuperly en vingård i Verzy och bestämde sig för att starta sitt eget champagnehus. Idag leds firman av Roberts barnbarn Gerard och man förfogar över 10 hektar odlingar och producerar 300 000 flaskor per år.

Betyg idag: 73(+)

Sannolikt bäst: 2017-2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar