Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 23 december 2013

1996 Palmer & Co


(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

När: 15 november 2013

Var: Hemma

Doft: Kraftfull, utvecklad doft med brända toner. Inslag av bränt gummi, rostat bröd, torkad frukt och röda äpplen.

Smak: Mogen smak med inslag av smörkola, nougat, röda äpplen och blodapelsin. Lång härlig eftersmak av röda äpplen!

Kommentar: Några odlare i Avize gick samman och startade ett kooperativ 1947. 1959 flyttade de till Reims och köpte ytterligare egendomar. 1967 tog man namnet Societé Coopérative de Producteurs des Grands Terroirs de la Champagne. Varumärket man lyfter fram är dock Palmer & Co. Idag består kooperativet av flera hundra odlare från mer än femtio byar. Tillsammans förfogar de över mer än 400 hektar odlingar. Deras årgångsviner, både den här och Blanc de Blancs, ger alltid mycket vin för pengarna.

Jag har druckit det här vinet två gånger tidigare. Första gången december 2005, när det fortfarande var alldeles för ungt, och sedan tre år senare när det hade börjat utvecklas. Idag är det ett stort vin och sannolikt det bästa som Palmer producerat! Köpt på Systembolaget i december 2005.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2013-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar