Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 8 december 2013

Leclerc Briant Les Chèvres Pierreuses


(40 % pinot noir, 40 % chardonnay, 20 % pinot meunier)

När: 1 november 2013

Var: Hos Jens i Fiskebäck

Doft: Utvecklad doft med inslag av torkad frukt, lakrits, mineral och mogna äpplen.

Smak: Utvecklad och frisk smak med inslag av salmiak, mineral, gula äpplen, bröd och citrus.

Kommentar: Dracks som en del i en vertikalprovning av tre av Leclerc Briants vingårdschampagner: Les Crayères, Les Chèvres Pierreuses och La Ravinne. Övriga viner i serien är Le Clos des Champions (från Cumières), som dock inte görs längre, och La Croisette (Épernay). Om ett par år kommer man även att släppa Les Quatriémes (Verneuil). Samtliga viner är uttrycksfulla exempel på vad den unika jordmånen i respektive vingård betyder för det färdiga vinets karaktär. Och på hur bra resultatet blir med hjälp av ekologisk odling! Alla är bland de bästa årgångslösa champagner som finns på marknaden.

Vingården Les Chèvres Pierreuses ligger i Cumières. Genom att köpa upp och byta till sig kringliggande jordlotter har man sett till att vingården vuxit till 2,8 hektar. Det var här, samt i de närliggande vingårdarna Les Crayères och Le Clos des Champions, som Pascal Leclerc-Briant inledde sina första försök med ekologisk odling 1990. Byn Cumières är känd för att druvorna som odlas här mognar tidigt och det är därför inte ovanligt att man är först ut när skörden inleds.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2015-2018
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar