(Inlägg 1 111)
(100 % chardonnay)
22 juni 2019 (hemma)
Det finns även en årgångsbetecknad Cuvée des Caudalies, men det här är den årgångslösa varianten. Den är fatjäst, görs på chardonnay från gamla stockar i Avize och består till 50 % av reservviner och till 50 % av vin från den senaste skörden. Den här utgåvan har 2011 som basår och flaskan blev degorgerad i juli 2017 efter fem års lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår till 5 g/l.
Den är riktigt härlig redan nu, trots att den rimligen borde behöva några års ytterligare lagring för att prestera på topp! Doften är fantastiskt komplex och ger hopp om framtida stordåd, även om magkänslan säger att årgången har sina begränsningar. Flaskan dricks över två dagar, med viss utveckling som följd.
Doft: Komplex, något fruktig och något gräddig doft med viss sälta. Inslag av krut, persika, clementin, timjan, några nytvättade lakan och fudge. På andra dagen, efter längre tids luftning och vid högre temperatur, uppstår härligt blommiga toner som påminner om Selosse.
Smak: Fruktig och mycket torr smak med fin koncentration. Clementin, en aning grapefrukt, lite gula äpplen och en klick honung. Påtaglig syra.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2023-2028
En fantastisk champagne! Drack en i somras med basår 2013 och deg. 2018 som nog var ännu bättre än den du provat Martin. Slås verkligen av komplexiteten i De Sousas champagner och tycker det är märkligt att de inte fått större uppmärksamhet. Skål!
SvaraRaderaHej Fredrik! Det kan jag tänka mig att den var. 2013 är ju en betydligt bättre årgång än 2011, framförallt när det gäller chardonnay. Ja, det är verkligen en riktigt bra producent som förtjänar mer uppmärksamhet!
Radera