Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 26 oktober 2019

Franck Bonville Brut Grand Cru Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

9 juli 2019 (hemma)Det är dessvärre inte så ofta jag dricker något från Franck Bonville. Det här är odlarens standardcuvée och den görs, i linje med den Avizebaserade firmans allmänna filosofi, på 100 procent chardonnay. Den här utgåvan bygger på druvor från 2015 och 2014 och dessa kommer från odlingar i Avize och Oger. Flaskan blev degorgerad i juni 2018.

Det här är en trevlig champagne! Doften är både subtil och mångfacetterad på en och samma gång. Smakmässigt är den relativt stram idag. Den förhållandevis höga dosagen (9,2 g/l) känns väl integrerad och är möjligen nödvändig för att få vinet i balans. Flaskan dricks över två dagar med positiv utveckling som följd. 

Doft: Komplex, något kryddig och relativt diskret. Inslag av jäst, lemoncurd, vit persika, kex, mandlar, kardemumma och gula plommon. Dagen efter blir den tydligt fruktig och något parfymerad.

Smak: Fruktig, frisk, och torr med en subtil bitter ton. Citrus, tropisk frukt och kinin. Hög syra. Dagen efter har syran lugnat ner sig och champagnen känns mer harmonisk.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2023-2028


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar