(50 % chardonnay, 50 %
pinot noir)
26 juli 2017
(Hostellerie La Briqueterie i Vinay)
Det här var första
gången jag drack något från Louis Huot. Det är en odlare som håller till i byn
Saint-Martin-d’Ablois i den östra delen av Marnedalen, sydväst om Épernay och
därmed söder om floden. Det här området i Champagne brukar benämnas Côteaux Sud
d’Épernay. Den lilla familjeägda firman grundades 1950 av Louis Huot och idag
är det Olivier Huot som är ansvarig tillsammans med sin hustru Annemarie. Man
tillämpar ett hållbart arbetssätt och äger sju hektar odlingar, till lika delar
planterade med pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Dessa finns i hembyn
samt i de närliggande byarna Vinay, Chavot och Monthelon. För närvarande består
sortimentet av sex olika champagner samt en ratafia.
Cuvée Annonciade är en
årgångschampagne som görs på lika delar chardonnay och pinot noir. Det får
alltid ligga minst fem år på jästfällningen innan degorgering. Dosage på 5 g/l,
d v s extra brut.
Det här är förvisso mycket
bra, men känns samtidigt något slätstruket. Möjligen är den bara för ung i
dagsläget, men det är ingen champagne jag blir jätteimponerad av.
Doft:
Fruktig doft med inslag av brioche, persika, aprikos och kex.
Smak:
Frisk, torr och fruktig. Framförallt persika och mineral.
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2020-2024
Dracks i samband med en lunch på underbara Hostellerie La Briqueterie i Vinay, strax söder om Épernay i Champagne – och grannby med Saint-Martin-d’Ablois. I matväg serverades det bl a dessa rätter denna dag:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar