Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 25 september 2017

2010 Louis Huot Annonciade

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

26 juli 2017 (Hostellerie La Briqueterie i Vinay)Det här var första gången jag drack något från Louis Huot. Det är en odlare som håller till i byn Saint-Martin-d’Ablois i den östra delen av Marnedalen, sydväst om Épernay och därmed söder om floden. Det här området i Champagne brukar benämnas Côteaux Sud d’Épernay. Den lilla familjeägda firman grundades 1950 av Louis Huot och idag är det Olivier Huot som är ansvarig tillsammans med sin hustru Annemarie. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och äger sju hektar odlingar, till lika delar planterade med pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Dessa finns i hembyn samt i de närliggande byarna Vinay, Chavot och Monthelon. För närvarande består sortimentet av sex olika champagner samt en ratafia.

Cuvée Annonciade är en årgångschampagne som görs på lika delar chardonnay och pinot noir. Det får alltid ligga minst fem år på jästfällningen innan degorgering. Dosage på 5 g/l, d v s extra brut.

Det här är förvisso mycket bra, men känns samtidigt något slätstruket. Möjligen är den bara för ung i dagsläget, men det är ingen champagne jag blir jätteimponerad av.

Doft: Fruktig doft med inslag av brioche, persika, aprikos och kex.

Smak: Frisk, torr och fruktig. Framförallt persika och mineral.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2020-2024

Dracks i samband med en lunch på underbara Hostellerie La Briqueterie i Vinay, strax söder om Épernay i Champagne – och grannby med Saint-Martin-d’Ablois. I matväg serverades det bl a dessa rätter denna dag:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar