Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 27 september 2017

2012 J-M Sélèque Les Solistes Meunier

(100 % pinot meunier)

26 juli 2017 (Glue Pot i Reims)Jean-Marc Sélèque är en mycket intressant odlare med hemvist i Pierry, en premier cru-by i Côteaux Sud d’Épernay.

Familjefirman grundades 1965 när Henri Sélèque, Jean-Marcs farfar, planterade sina första vingårdar. Nio år senare började Henris båda söner, Richard och Jean, engagera sig i verksamheten, som expanderade med nya vingårdar och bättre faciliteter. 2008, när det var dags för nästa generationsskifte, delades företaget upp i två delar. Richards son Jean-Marc tog över den ena delen och Jeans dotter Nathalie tog över den andra. Den senare firman har fått namnet Jean Sélèque medan Jean-Marc skriver J-M Sélèque på sina etiketter.

Jean-Marc äger 7,5 hektar odlingar, belägna i Pierry, Moussy, Épernay, Mardeuil, Dizy, Vertus och Boursault. På dessa marker odlar han 60 % chardonnay, 30 % pinot meunier och 10 % pinot noir. Han har successivt infört ett biodynamiskt arbetssätt, men är inte intresserad av att bli certifierad. Han tror stenhårt på att vinets kvalitet bestäms i vingården och jobbar konsekvent med så liten påverkan som möjligt i källaren. Det sistnämnda innebär bl a relativt låg dosage och mycket låga tillsatser av svavel. Sortimentet består i dagsläget av nio olika champagner och dessa kan delas in i tre olika segment. Solessence-serien innehåller de enklaste champagnerna: standardcuvéen Brut (en 50/50-blandning av senaste skörden och reservviner, delvis fatjäst och fatlagrad, dosage på 7 g/l), Extra Brut (som föregående fast längre lagring på jästfällningen och dosage på 5 g/l), Brut Nature (ännu längre tid på jästfällningen och utan dosage) och Brut Rosé (60/40-blandning av senaste skörden och reservviner, delvis fatjäst och fatlagrad, dosage på 6 g/l och gjord m h a blandning). Les Solistes-vinerna är vingårdschampagner, gjorda på en druva från en årgång: Meunier (100 % pinot meunier från en årgång, delvis fatjäst, dosage på 2 g/l) och Infusion Meunier Rosé (100 % pinot meunier från en årgång, gjord m h a maceration, fatjäst, dosage på 3 g/l). Samt övriga årgångscuvéer: Quintette Chardonnay (100 % chardonnay från fem olika vingårdar, delvis fatjäst, dosage på 3 g/l), Commedia (en hyllning till Henri och Françoise Sélèque, blandning av alla tre druvorna och fem olika vingårdar, delvis fatjäst, dosage på 3 g/l) och Partition (Jean-Marcs egen skapelse, blandning av alla tre druvorna och sju olika vingårdar, fatjäst, dosage på 2 g/l). Som delvis framgår av namnen kryllar det av musikreferenser när man tittar närmare på Sélèques champagner och hur han beskriver dem!

Les Solistes Meunier är gjord på pinot meunier från vingården Les Gouttes d’Or i Pierry, planterad 1951 och 1953. Hälften av druvorna fick sin första jäsning på ekfat utan malolaktisk jäsning och hälften i ett betongägg utan malolaktisk jäsning. Framställd utan klarningsmedel och utan filtrering. Degorgerad i april 2017. Dosage på 2 g/l.

Det här är en härlig champagne redan idag, trots att det endast gått tre månader sedan degorgering! Kommer givetvis vinna på ytterligare lagring – men varför vänta? 2012 är en underbar årgång i Champagne! Dracks på Glue Pot i Reims.

Doft: Bärig och något parfymerad doft med inslag av mineral, hallon, körsbär och blåbär.

Smak: Mycket torr, frisk och fruktig smak av framförallt körsbär och hallon.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2022-2028

Så här bra beskrivning på baksidan borde alla champagner ha: Inga kommentarer:

Skicka en kommentar