(60 % pinot noir, 40 %
chardonnay)
22 juli 2017 (Mirador de
Ulía i San Sebastian)
Chartogne-Taillets
”vanliga” årgångschampagne – till skillnad mot de vingårdsbetecknade – görs
faktiskt också på druvor från en enda vingård! I det här fallet handlar det om
pinot noir och chardonnay från vingården Les Couarres i odlarens hemby Merfy.
Det är inte ovanligt att
Alexandre Chartogne laborerar med olika mängder dosage i samma champagne. Den
här flaskan exempelvis har en sockermängd på 6 g/l till skillnad från när jag provade den
här champagnen för första gången, i augusti 2015, då dosagen uppgick till 4,5
g/l. Sympatiskt nog anger han alltid dosagen på flaskans baksida. Tyvärr är han
inte lika noggrann med degorgeringsdatum… Ibland finns det där, men oftast inte.
Man undrar hur svårt det egentligen kan vara?
Det är en mycket bra champagne!
Möjligen är det den något högre dosagen som lurar mig eller så har de två extra
åren på korken faktiskt hunnit få effekt, för den känns mer utvecklad idag än
när jag drack den senast. Men det här är fortfarande en relativt ung champagne
som kommer att vinna på ytterligare lagring!
Doft:
Fruktig, brödig och något utvecklad med inslag av päron,
gröna äpplen, citron och mandelmassa.
Smak:
Frisk, något fruktig, mycket torr och något utvecklad.
Gröna äpplen, päron, apelsin, apelsinskal, marsipan och kex.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2021-2027
Tidigare intryck av denna champagne:
Champagnen dracks till en
fantastisk niorätters middag på enstjärniga Mirador de Ulía i San Sebastian.
Det som serverades i matväg såg bl a ut så här:
Och utsikten från restaurangen var nästan lika bra som maten:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar