Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 19 september 2017

2008 Chartogne-Taillet Millésime

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

22 juli 2017 (Mirador de Ulía i San Sebastian)Chartogne-Taillets ”vanliga” årgångschampagne – till skillnad mot de vingårdsbetecknade – görs faktiskt också på druvor från en enda vingård! I det här fallet handlar det om pinot noir och chardonnay från vingården Les Couarres i odlarens hemby Merfy.

Det är inte ovanligt att Alexandre Chartogne laborerar med olika mängder dosage i samma champagne. Den här flaskan exempelvis har en sockermängd på 6 g/l till skillnad från när jag provade den här champagnen för första gången, i augusti 2015, då dosagen uppgick till 4,5 g/l. Sympatiskt nog anger han alltid dosagen på flaskans baksida. Tyvärr är han inte lika noggrann med degorgeringsdatum… Ibland finns det där, men oftast inte. Man undrar hur svårt det egentligen kan vara?Det är en mycket bra champagne! Möjligen är det den något högre dosagen som lurar mig eller så har de två extra åren på korken faktiskt hunnit få effekt, för den känns mer utvecklad idag än när jag drack den senast. Men det här är fortfarande en relativt ung champagne som kommer att vinna på ytterligare lagring!

Doft: Fruktig, brödig och något utvecklad med inslag av päron, gröna äpplen, citron och mandelmassa.

Smak: Frisk, något fruktig, mycket torr och något utvecklad. Gröna äpplen, päron, apelsin, apelsinskal, marsipan och kex.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2021-2027

Tidigare intryck av denna champagne:


Champagnen dracks till en fantastisk niorätters middag på enstjärniga Mirador de Ulía i San Sebastian. Det som serverades i matväg såg bl a ut så här:

Och utsikten från restaurangen var nästan lika bra som maten:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar