(ca 67 % pinot noir, 33
% chardonnay)
29 januari 2017 (hos
Martin D & Emma)
Egly-Ouriet är en av de mest
ansedda odlarna i Champagne och dessutom en av mina personliga favoriter. Den
årgångslösa rosén, som görs med hjälp av blandning (till den ursprungliga
vinmixen har man tillsatt 5 % rött vin), håller mycket hög klass. Denna upplaga
bygger på basvin från 2010 med tillägg av reservviner från 2009 och 2008 (och
möjligen även från 2007 – uppgifterna på nätet varierar). Druvorna kommer från
Eglys odlingar i Ambonnay, Verzenay och Bouzy. Champagnen blev buteljerad i
juli 2011 och fick därefter ligga 48 månader på jästen innan flaskan
degorgerades i juli 2015. Jag saknar uppgift om dosage, men den är genomgående
mycket låg i Eglys champagner och även den här är sannolikt extra brut i praktiken – även om
det står brut på etiketten!
Champagnen dracks vid en
blindprovning tillsammans med några vinvänner i Simrishamn.
Doft:
Bärig och örtig doft med inslag av bl a tranbär och körsbär.
Smak:
Ung, bärig och torr smak med en härlig intensitet. Tranbär, jordgubbar och
mineral.
Betyg idag: 87(+)
Sannolikt bäst: 2022-2027
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar