Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 10 april 2017

Egly-Ouriet Brut Rosé

(ca 67 % pinot noir, 33 % chardonnay)

29 januari 2017 (hos Martin D & Emma)



Egly-Ouriet är en av de mest ansedda odlarna i Champagne och dessutom en av mina personliga favoriter. Den årgångslösa rosén, som görs med hjälp av blandning (till den ursprungliga vinmixen har man tillsatt 5 % rött vin), håller mycket hög klass. Denna upplaga bygger på basvin från 2010 med tillägg av reservviner från 2009 och 2008 (och möjligen även från 2007 – uppgifterna på nätet varierar). Druvorna kommer från Eglys odlingar i Ambonnay, Verzenay och Bouzy. Champagnen blev buteljerad i juli 2011 och fick därefter ligga 48 månader på jästen innan flaskan degorgerades i juli 2015. Jag saknar uppgift om dosage, men den är genomgående mycket låg i Eglys champagner och även den här är sannolikt extra brut i praktiken – även om det står brut på etiketten!

Champagnen dracks vid en blindprovning tillsammans med några vinvänner i Simrishamn.

Doft: Bärig och örtig doft med inslag av bl a tranbär och körsbär.

Smak: Ung, bärig och torr smak med en härlig intensitet. Tranbär, jordgubbar och mineral.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2022-2027


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar