(100 % chardonnay)
29 januari 2017 (hos
Martin D & Emma)
A.D. Coutelas är ett
litet champagnehus med hemvist i Dizy, strax norr om Épernay. Firman grundades
1809 i byn Villers-sous-Châtillon, i den västra delen av Marnedalen, av
Louis-Victor Coutelas. Idag är det den åttonde generationen i form av det unga
paret Damien och Angelique Coutelas som leder verksamheten. De har infört ett
ekologiskt arbetssätt vilket bland annat innebär att de gödslar sina marker med norskt
sjögräs. Man äger 8 hektar odlingar och producerar 90 000 flaskor per år.
Cuvée Rebel är på
papperet husets mest ambitiösa champagne. Den jäses och lagras på nya ekfat innan
den buteljeras och får därefter lång lagring på jästfällningen. Dessvärre
saknar jag uppgift om årgångsmix och degorgeringsdatum.
Det här är en av de
konstigaste champagner jag druckit! Till att börja med är doften en riktig
käftsmäll med klart udda inslag som fotogen och skokräm. Sedan är smaken både karaktärslös
och lätt sötsliskig… Den serverades blint och jag var helt övertygad om att
drycken i mitt glas kom från en helt annan region än Champagne! Så döm om min
förvåning när det visar sig vara en champagne och dessutom en ganska ambitiös
sådan! Och till råga på allt extra brut… Det här är absolut inte dåligt, men
snarare intressant än bra!
Doft:
Klart säregen och parfymerad till en början med offensiva inslag av fotogen,
skokräm och ”nyttiga” halstabletter. Den lugnar ner sig efter ett tag och
bjuder därefter på bl a tulpaner och grön paprika. Komplex är bara förnamnet!
Smak:
Två ord: Utspädd fruktsoda… Innan jag får reda på att den är extra brut, d v s
gjord med en dosage på max 6 g/l, misstänker jag att det är ganska hög dosage i
vinet.
Betyg idag: 77
Sannolikt bäst: 2016-2020?
Ja, den hade verkligen det tufft!
SvaraRaderaHej!
RaderaJa, det får man säga! :)
Men det var kul att få prova den!
Hej Martin,
SvaraRaderaJag importerar A.D. Couteals til Norge. Cuvée Rebel, fick jag prova första gång i November 2016 på besök av hos Couteals. Damien sa till mig följande: Det här får du blint. Jag säger ingenting. Min reaktion var bostavligten sån: OK??? Vad var detta för nåt? Det kändes som en örfil i ansiktet! Blandade känslor om vad detta ska vara och om det är bra eller bara konstigt? Jag fick äran att namnge denna skapningen och att det ble Cuvée Rebel kan du förstå varför. 100% Chardonnay med bas på 2004 årgången från deras vinmark i Cramant. 60 - 80 år gamla vinplantor. Jäsning på nya barrique och ytteligare lagrat på nya barrique i 2 år. Dosagen är 4 g/l - jag misstänker att du kan känna fatsötman. Syra: 8,9 g/l!!! degorgeringsdatum: january 2016. Bara 1200 flaskor har blivit lagat.
Jag rekomenderar att öppna flaskan och dekantera den ett par timmar. Då händer det saker...
Du får gärna testa deras Louis Victor - solerachampagnen (år 2005 -2012) och Eloge Blanc de Blancs Premier Cru (inten fat här) - fantastiska saker.
Hälsningar
Hubert Skwarwo
Hej Hubert!
RaderaSpännande! Ja, det är verkligen en annorlunda champagne. Tack för den kompletterande informationen!
Jag har faktiskt köpt några flaskor Coutelas, bl a Louis Victor, så det kommer sannolikt ett inlägg om den någon gång framöver!
Härligt. Hoppas att dem faller i smaken. Skål
Radera