(100 % pinot meunier)
4 februari 2017 (hemma)
Christophe Mignon är en
odlare från Festigny i Vallée de la Marne, ca två mil väster om Épernay. Här
och i närliggande Le Breuil äger han 6,5 hektar odlingar, som till 90 % är
planterade med pinot meunier (samt 5 % pinot noir och 5 % chardonnay). Han
tillämpar ett biodynamiskt arbetssätt, men utan att vara certifierad.
Den här champagnen som
odlaren valt att kalla Brut Nature, men som även benämns Pur Meunier, kan
sägas vara firmans standardchampagne. Den görs på pinot meunier från 35 år
gamla stockar i Festigny och finns i tre varianter: Brut (med en dosage på 6
g/l), Extra Brut (3 g/l) och Brut Nature (0 g/l). Den är jäst på ståltank och
den här utgåvan är till lika delar baserad på årgångarna 2011 och 2012. Detta
är alltså Brut Nature-varianten och baserat på den här flaskan har jag svårt
att förstå varför man skulle behöva någon sockertillsats. Det är en riktigt
härlig champagne med fin frukt! Den är väldigt bra redan idag men mår säkert
bra av några års ytterligare lagring. Jag dricker flaskan över två dagar och i
likhet med många andra champagner är smaken mer koncentrerad dag två. Köpt i
november 2016 av Vin & Natur genom privatimport på Systembolaget.
Doft:
Komplex, brödig och fruktig doft med svagt rostade toner och inslag av blåbär,
mogna äpplen, jäst, baguette, päron och körsbär.
Smak:
Mycket frisk, fruktig och mycket torr smak av äpplen, päron, blåbär, mörka
körsbär och äppelskal. Dagen efter känns den mer koncentrerad.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2019-2023
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar