(70 % chardonnay, 30 %
pinot noir)
30 juli 2016 (Soho i
Genua)
Franciacorta är enligt
många Italiens främsta mousserande vintyp. Vinet, som framställs enligt
champagnemetoden, görs i den lilla regionen Franciacorta, belägen i Lombardiet
i norra Italien. Här, mellan Milano och Verona – eller nordväst om Brescia för
att vara mer precis – finns bl a Tenuta Montenisa. Egendomen ägs idag av Antinori,
ett av Italiens mest framstående vinhus, kända för bl a Tignanello och Solaia.
Montenisa Franciacorta
Contessa Maggi är en hyllning till grevinnan Camilla Maggi, tidigare ägare av Montenisa.
Den första årgången som gjordes var 2000 och vinet är en blandning bestående av
70 % chardonnay och 30 % pinot noir.
Det här är ett mycket
välgjort vin och klart champagnelikt! Flaskan degorgerad 2013. Dracks på Soho i
Genua, en trevlig fiskrestaurang ett stenkast från hamnen.
Doft:
Komplex, efter hand klart fruktig doft med inslag av jäst, citron, gul frukt
och vanilj.
Smak:
Torr och frisk smak av mineral och persika. Hög syra. Viss komplexitet men inte
det djup man förknippar med champagne.
Betyg idag: 82
Sannolikt bäst: 2018-2022
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar