(65 % pinot noir, 35 %
chardonnay)
2 augusti 2016
(Philipponnat)
Jag måste skriva några rader om 2006 Clos des Goisses, som jag fick
möjlighet att smaka i samband med ett besök på Philipponnat i augusti. Flaskan ifråga hade i och för sig öppnats redan dagen
innan och det påverkade så klart min upplevelse (på ett positivt sätt), men det
här är helt klart den mest utvecklade unga Clos des Goisses jag någonsin
druckit! Den är givetvis fortfarande ung och lär vinna på att lagras i sisådär
tiotalet år till, men den är redan otroligt bra!
Clos des Goisses är
Philipponnats prestigecuvée. Den görs på druvor från den 5,5 hektar stora
vingården Clos des Goisses i Mareuil-sur-Aÿ. Den muromgärdade vingården, som är
belägen på en kulle, är bl a känd för sina branta sluttningar. Namnet på
vingården kommer för övrigt från ordet ”Gois”, som är ett lokalt uttryck för en
mycket brant sluttning.
Den här årgången har en
dosage på 4,25 g/l. Jag missade tyvärr att kolla degorgeringsdatum (men gissar
på våren 2015).
Dessa champagner bjöds
det på vid mitt besök (Clos des Goisses 2006 längst till vänster):
Doft:
Komplex, fruktig och rökig doft med inslag av rostat bröd och tobak.
Smak:
Kraftfull, frisk, mycket torr och något bärig smak med toner av citrus, rostat
bröd, nötter och gräddkola. Förvånansvärt utvecklad!
Betyg idag: 90(+)
Sannolikt bäst: 2022-2035
Det här är en klassisk bild av Clos
des Goisses, som hänger på en av väggarna i Philipponnats provningsrum. Notera
hur vingården och dess reflektion i floden skapar den perfekta formen av en
flaska!
Och det här är min nytagna bild av samma objekt:
Vilket roligt sammanträffande, är ganska säker på att vi var där samtidigt då 2016. Vi var ett gäng på 4 pers från Finland. Har följt med din blogg nu ett tag redan, keep up the nice work!
SvaraRaderaHej!
RaderaJag tror jag kommer ihåg er! :)
Kul att du läser. Tack för din kommentar!