(100 % chardonnay)
14 april 2016 (hemma)
Pierre Gimonnet odlar
uteslutande chardonnay och till denna champagne har man använt sig av druvor
från de båda grand cru-byarna Cramant (54 % av flaskans innehåll) och Chouilly
(31 %) samt från premier cru-byn Cuis (15 %). Druvorna kommer genomgående från
gamla stockar och två av vingårdarna i Cramant planterades redan 1911
respektive 1913! Champagnen buteljerades i april 2003 efter att ha genomgått
fullständig malolaktisk jäsning. Jag känner tyvärr inte till degorgeringsdatumet
för den här flaskan, men gissningsvis degorgerades den kring 2011. Dosagen
uppgår till 6 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) i
februari 2015. I likhet med de flesta
2002:or känns den här fortfarande som en relativt ung champagne. Den är mycket
bra redan idag, men kommer att bli ännu bättre med några års ytterligare
lagring!
Doft:
Komplex, fruktig, rökig och utvecklad doft med tydliga chardonnaytoner. Efter
hand brända toner. Efter ett par timmars luftning är den fantastisk! Inslag av
jäst, mogna äpplen, mineral, hasselnötter, kex och nougat.
Smak:
Frisk, mycket torr, något bitter och något utvecklad. Gröna äpplen, grapefrukt
och vetebrödsdeg. Vass årgångstypisk syra!
Betyg idag: 89(+)
Sannolikt bäst: 2019-2026
Spännande att höra! Jag har en sådan här flaska liggandes hemma. Det verkar som att det blir till att spara den ett antal år till.
SvaraRaderaHej!
RaderaDen mår absolut bra av att ligga ett par år till, om du kan förvara den på ett lämpligt sätt. Men den är mycket bra redan idag!