(53 % chardonnay, 29 %
pinot noir, 18 % pinot meunier)
28 april 2016 (hemma)
Cuvée 736 är den nionde
upplagan sedan Jacquesson beslutade sig för att numrera sin standardchampagne –
i syfte att lyfta fram olikheterna man får när man siktar på att göra en så bra champagne som möjligt istället för
ett standardvin som smakar likadant år efter år. 736:an är till 66 procent
baserad på den fantastiska årgången 2008 och till 34 procent på reservviner
från 2007, 2006 och 2005. Degorgerad i mars 2013. Dosage på endast 1,5 g/l.
Flaskan köpt på Systembolaget i februari 2014. Just nu är det Cuvée 738 som
finns tillgänglig.
Det är två år sedan jag
drack 736:an senast och då konstaterade jag att den hade stor potential men var i
behov av ytterligare lagring. Idag känns den fortfarande ung. Den har ännu inte tagit fart och behöver helt klart lagas längre! Flaskan
dracks över två dagar och först under andra dagen visar den upp viss utveckling.
Doft:
Komplex, brödig och riktigt trevlig doft med rostade
toner och med inslag av hasselnötter, äpplen, päron, jäst, kaffe och kex. Den
del av innehållet som sparas till dagen efter levererar även en del ingefära,
mandlar och marsipan.
Smak:
Mycket frisk, mycket torr och fortfarande ung. Första
kvällen hittar jag inte så mycket mer än citron, gröna äpplen och omogna röda
bär. Dagen efter dyker det även upp lite mandelmassa. Hög syra.
Betyg idag: 85(++)
Sannolikt bäst: 2020-2026
Tidigare intryck av denna champagne:
Mina intryck av andra viner i serien:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar