(90 % pinot noir, 10 %
chardonnay)
10 april 2016 (hemma)
Paul Baras 2002:a är,
till skillnad mot de flesta andra champagner från denna sega (men ack så
underbara) årgång, ovanligt utvecklad redan idag. Gissningsvis blev den här
flaskan degorgerad kring 2010, vilket gör att champagnen hunnit få ungefär sex
år på korken. Den är härlig idag – framförallt doften är riktigt bra – men den
kan helt klart fortsätta utvecklas om man ger den ytterligare några år i
källaren. Jag köpte den här flaskan från Systembolagets beställningssortiment i
april 2015, där den för övrigt fortfarande finns tillgänglig.
Doft:
Fantastisk, utvecklad, komplex, något kryddig och något oxiderad doft med
rostade toner. Inte olik en mörk rom! Inslag av torkade äpplen, aprikos,
citrus, något som påminner om en salt havsbris, mineral, nougat, kaffe och
bröd.
Smak:
Utvecklad, fruktig och mycket frisk. Röda äpplen, apelsin och nougat. Den har
en hög årgångstypisk syra, men samtidigt en härligt koncentrerad fruktsmak som
gör att champagnen känns balanserad. Mycket lång, torr eftersmak med inslag av
äppelskal.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2018-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar