(60 % pinot noir, 40 %
chardonnay)
3 mars 2016 (hemma)
Den här flaskan köpte
jag i december 2014, den kom i en trälåda tillsammans med årgångarna 1996 och
1999 av samma champagne. Nittionian drack jag i september 2015 medan
nittiosexan ska få ligga till sig lite till. Den påminner både doft- och smakmässigt
om en torr sherry. Tyvärr, och något överraskande, är den inte lika bra som nittionian. 1995 är annars en årgång som brukar leverera betydligt bättre champagner
än 1999.
Gjord på pinot noir från
Ambonnay (35 %) och Bouzy (25 %) samt chardonnay från Ambonnay (40 %).
Degorgerad i juni 2014. Dosage på endast 2 g/l.
Doft:
Utvecklad, kryddig och komplex doft med fatkaraktär och toner av torr sherry.
Inslag av äpplen, ek, torkad frukt, ljust bröd, honung, hasselnötter och
mineral.
Smak:
Utvecklad, frisk, mycket torr och sherrylik smak. Äpplen, nötter och citrus.
Lite platt. Hög syra.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2016-2020
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar