Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 18 mars 2016

1995 Marguet Vintage

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

3 mars 2016 (hemma)

Den här flaskan köpte jag i december 2014, den kom i en trälåda tillsammans med årgångarna 1996 och 1999 av samma champagne. Nittionian drack jag i september 2015 medan nittiosexan ska få ligga till sig lite till. Den påminner både doft- och smakmässigt om en torr sherry. Tyvärr, och något överraskande, är den inte lika bra som nittionian. 1995 är annars en årgång som brukar leverera betydligt bättre champagner än 1999.

Gjord på pinot noir från Ambonnay (35 %) och Bouzy (25 %) samt chardonnay från Ambonnay (40 %). Degorgerad i juni 2014. Dosage på endast 2 g/l.

Doft: Utvecklad, kryddig och komplex doft med fatkaraktär och toner av torr sherry. Inslag av äpplen, ek, torkad frukt, ljust bröd, honung, hasselnötter och mineral.

Smak: Utvecklad, frisk, mycket torr och sherrylik smak. Äpplen, nötter och citrus. Lite platt. Hög syra.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2016-2020

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar