(100 % chardonnay)
13 februari 2016 (hemma)
Champagnerna från André
Jacquart håller genomgående hög klass. Det här är en variant av årgångslösa Mesnil Experience
helt utan dosage. Den görs på högklassig chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger och är till 70 % gjord på fat. Degorgerad i november 2013. Flaskan köpt vid ett besök hos
producenten i oktober 2014.
Dracks över två dagar.
Andra dagen känns den mer utvecklad, vilket tyder på att det finns viss
utvecklingspotential. Druvorna från Le Mesnil-sur-Oger ger en champagne med
mycket hög syra. Avsaknaden av dosage förstärker den strama känslan. Trots att
en majoritet av innehållet vinifierats på fat är fatkaraktären obefintlig. Jag har
ännu inte hunnit prova systervinet (med dosage), men det ska bli intressant att
se hur det känns i jämförelse.
Doft:
Utvecklad och brödig doft med rostade toner. Inslag av hasselnötter, nougat,
brioche, svarta vinbär, gula äpplen och persika. Dagen efter är det (ännu) mer
frukt.
Smak:
Frisk, toktorr och oerhört ren! Mineral, citron, en syrlig ton av svarta
vinbär, persika och grapefrukt. Mycket hög syra. Andra dagen har fruktigheten
förstärkts samtidigt som det utvecklats en underbar fyllighet!
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2020-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar