(100 % chardonnay)
17 januari 2016 (hemma)
När det kommer till
italienska mousserande viner av bättre kvalitet brukar man framförallt lyfta
fram producenterna Bellavista, Ca’ del Bosco och Ferrari som de starkast
lysande stjärnorna. Medan de båda förstnämnda producerar franciacorta görs
Ferrari i Trentino, i appellationen Trento DOC (som sedan 2007 marknadsförs som
Trentodoc). Båda dessa vintyper görs enligt metodo
classico och har rent framställningsmässigt därför mer gemensamt med
champagne än med prosecco, som görs enligt den s k charmatmetoden där den andra, kolsyregivande jäsningen sker i
ståltankar.
Huset Ferrari grundade
1902 av den 23-årige Giulio Ferrari. Efter att ha studerat oenologi i Frankrike
åkte han hem till Trentino (då en del av Österrike-Ungern) med en vision om att
göra mousserande viner som var lika bra som de i Champagne. Han tog med sig
chardonnayplantor från Frankrike, planterade dessa och började framställa vin.
Giulio Ferrari – för övrigt ej besläktad med biltillverkaren Enzo – fick snabbt
ett erkännande för sina mousserande viner och om man får tro denna gamla
reklamskylt hade han heller inga problem att marknadsföra dem som champagne:
Tagen från www.ferraritrento.it. |
Eftersom Giulio inte
hade några barn sålde han firman till vinhandlaren Bruno Lunelli 1952.
Företaget, som expanderat kraftigt sedan dess, drivs idag av Bruno Lunellis
barnbarn. Giulio Ferrari producerade som mest 9 000 flaskor på ett år, idag
uppgår företagets årsproduktion till fem miljoner flaskor!
Giulio Ferrari Riserva
del Fondatore är husets främsta vin och en hyllning till dess grundare. Det görs bara under mycket bra år och druvorna kommer uteslutande från vingården
Maso Pianizza. Vinet får efter buteljering ligga minst tio år på jästen innan
degorgering, vilket säger en hel del om ambitionsnivån. Den här flaskan
degorgerades 2012. Det här var första gången jag drack Giulio Ferrari och det
är definitivt ett mycket bra mousserande vin. Köpt på Systembolaget i september
2015.
Doft:
Utvecklad, komplex, fruktig, brödig och kryddig doft. Inslag av jäst, rostat
bröd, rostade nötter, vit choklad, persika, plommon och citrus.
Smak:
Utvecklad, frisk och torr. Citron, kvitten, persika, plommon, honung och
citrusskal.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2018-2023
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar