Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 31 januari 2016

2002 Diebolt-Vallois Fleur de Passion

(100 % chardonnay)

15 januari 2016 (hemma)

Vad är det egentligen med Fleur de Passion? När den är som bäst är den en helt underbar champagne, men vid ett flertal tillfällen har jag stött på flaskor som den här, där doften är unken och känns allt annat än fräsch. Den här doften mildras, eller försvinner helt i bästa fall, efter några timmars luftning. Jag har haft en flaska (en 2005:a) som var uppenbart defekt, men vid övriga tillfällen har jag trots doften upplevt champagnen som klart drickbar, t o m riktigt bra i de flesta fall. Men vad är det som gör att den uppträder så här vid upprepade tillfällen? Det är möjligt att jag bara haft otur med dessa flaskor, men faktum är att det aldrig inträffat med någon annan champagne från Diebolt! Den här flaskan köptes på Les Terroirs du Vin i Köpenhamn i juni 2014.

Doft: Klart unken till att börja med, men denna doft luftas lyckligtvis bort efter ett tag. Därefter känns den utvecklad, kryddig och parfymerad med inslag av persika, bränt bröd, grapefrukt, kex, hasselnötter och tobak.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och något kryddig smak. Sherrytoner. Persika, lime, limeskal och marsipan. Lång, mycket torr eftersmak.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2018-2026



Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

2004: 91 (2014-10-28)
2005: 87 (2014-08-23)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar