(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
29 augusti 2015 (hemma)
Doft:
Komplex, brödig och något utvecklad doft med inslag av hasselnötter, nybakat
bröd, gula äpplen, lime, jordgubbar och mineral. Vid högre temperatur är
jordgubbsdoften klart dominerande.
Smak:
Fruktig, syrlig, torr, medelfyllig och något kryddig smak. Gula äpplen, citrus,
krita och citronskal. Senare även smultron. Hög syra.
Kommentar: Louis Roederers årgångschampagne är alltid ett säkert köp och
2008:an är givetvis inget undantag. Årgången levererar en underbar
koncentration i kombination med en sylvass syra, vilket märks även här. Den är
fantastisk redan idag och kommer att utvecklas ytterligare med lagring.
Druvblandningen är 70 %
pinot noir och 30 % chardonnay. 37 % av vinet fick sin första jäsning på fat.
Ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad 2014. Dosagen är, enligt faktablad på
producentens hemsida, 9 g/l, vilket känns överraskande högt. Dels med tanke på
att Louis Roederer rent generellt rört sig mot allt lägre dosage de senaste
åren och dels med tanke på att årgången sannolikt ”klarat av” några gram mindre
socker. Hur som helst är det absolut ingenting som stör!
Betyg idag: 90(+)
Sannolikt bäst: 2018-2028
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar